Чому люди з ВІЛ мають вищий ризик захворіти на туберкульоз і як від нього вберегтися: пояснення ЦГЗ

• Автор темы Автор темы salfetka
  • Дата начала Дата начала

salfetka

Пользователь
Лайки
13
Депозит
7.23$
Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та туберкульоз – небезпечна "пара" захворювань, які ускладнюють перебіг один одного.

Чверть населення світу вже інфікована туберкульозом, утім сильний імунітет запобігає розвитку активної хвороби. Але якщо імунна система ослаблена (наприклад, ВІЛ-інфекцією), ризик активації туберкульозу зростає.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ВІЛ-позитивні люди мають у 18 разів вищий шанс захворіти на туберкульоз, ніж неінфіковані.

Тому для людей, які живуть з ВІЛ, важливою є профілактика туберкульозу. Що про неї треба знати та чи викликають спеціальні препарати побічні ефекти – розповіли у Центрі громадського здоров’я.

Профілактичне лікування: які курси доступні в Україні

Як пояснюють у ЦГЗ, профілактика передбачає прийом спеціальних ліків, які знищують бактерії туберкульозу ще до того, як вони активуються і спричинять хворобу. Таким чином ризик розвитку захворювання зменшується.

"Вибір схеми лікування залежить від стану здоров’я людини, наявності інших хвороб і схем прийому ліків від ВІЛ — антиретровірусної терапії (АРТ). Поєднання АРТ та превентивної терапії туберкульозу знижує ризик смерті у людей з ВІЛ майже удвічі.

Наразі в Україні доступні короткотривалі курси (1-3 місяці, а не 6 місяців, як було раніше) протитуберкульозної терапії комбінованими лікарськими засобами на основі інноваційного препарату — рифапентину, доступ до якого у більшості країн світу досі обмежений",
– кажуть фахівці.

Чи можуть виникнути побічні реакції на препарати?

Так, іноді можуть траплятися нудота або втома. Але зазвичай вони швидко минають, тож припиняти лікування не потрібно. Медик контролює стан пацієнта та за необхідності скорегує терапію.

Куди звернутися, щоб пройти профілактичне лікування?

Люди, які живуть з ВІЛ, можуть звернутися по допомогу:

• до закладів охорони здоров’я – їхній перелік можна знайти за посиланням;
  • до кабінету "Довіри" чи центру СНІДу;
  • до лікаря-фтизіопульмонолога у протитуберкульозних закладах. Їхні контакти зібрані за посиланням.
"Лікар призначить необхідні обстеження, пояснить, чи потрібна вам превентивна терапія від туберкульозу, і за потреби підбере оптимальну схему лікування.

Профілактика допомагає захистити себе і близьких, адже людина, яка не захворіла на активний туберкульоз, не може інфікувати інших. Тому не чекайте поки з’являться симптоми, пройдіть обстеження і почніть лікування за рекомендацією лікаря якомога раніше",
– зауважили у Центрі громадського здоров’я.

Вложения

• 1762811382191.png
    1762811382191.png
    305.7 KB · Просмотры: 2
Назад
Сверху Снизу