Науковці вважають, що 25% хімічних речовин, які входять до складу пакування харчових продуктів, потрапляють в організм людини.
У зразках біоматеріалів, зокрема крові, волоссі, сечі та грудному молоці, вони виявили понад 3500 хімікатів з обгорток і контейнерів.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, пише The Washington Post.
Під час роботи науковці порівняли хімічні речовини з обгорток продуктів із даними п’яти програм біомоніторингу.
Ці хімічні речовини включали метали та леткі органічні сполуки, що входять до складу фарби, клею, розчинників тощо. Крім того, вчені знайшли у зразках організмів людей пер- та поліфторалкільні речовини та фталати, які порушують роботу ендокринної системи та здатні викликати рак.
Під час цього аналізу науковці не вивчали зв’язок хімічних речовин із упакування та ризиків виникнення захворювань. Натомість команда вчених переконана, що їхній перелік може сприяти майбутнім дослідженням щодо ризиків для здоров’я.
У зразках біоматеріалів, зокрема крові, волоссі, сечі та грудному молоці, вони виявили понад 3500 хімікатів з обгорток і контейнерів.
Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, пише The Washington Post.
Під час роботи науковці порівняли хімічні речовини з обгорток продуктів із даними п’яти програм біомоніторингу.
Ці хімічні речовини включали метали та леткі органічні сполуки, що входять до складу фарби, клею, розчинників тощо. Крім того, вчені знайшли у зразках організмів людей пер- та поліфторалкільні речовини та фталати, які порушують роботу ендокринної системи та здатні викликати рак.
Під час цього аналізу науковці не вивчали зв’язок хімічних речовин із упакування та ризиків виникнення захворювань. Натомість команда вчених переконана, що їхній перелік може сприяти майбутнім дослідженням щодо ризиків для здоров’я.