Alin4kDoDo
Леди
Коли за вікном холоднішає, а сонця стає менше, наш імунітет потребує особливої підтримки. Саме в осінньо-зимовий період організм стає вразливішим до застуд і вірусів, тому важливо подбати про раціон. Деякі продукти можуть допомогти зміцнити природний захист організму, забезпечуючи його вітамінами, антиоксидантами та корисними речовинами. У цій статті ми розповімо про 5 продуктів, які варто додати до меню, щоб підтримати імунітет і почуватися бадьоро навіть у холодну пору року.
Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем
Ці продукти багаті на вітаміни й фітонутрієнти, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь організму та запобігати виникненню хронічних запальних процесів:
Куркума
Яскраво-жовта спеція із виразним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Її активний інгредієнт — куркумін — є потужним антиоксидантом, який бореться зі шкідливими вільними радикалами та зміцнює імунну систему.Крім того, у куркумі міститься багато вітамінів С, Е і К. Останній має виражену кровозгортувальну дію та важливий для серцево-судинної системи.
Гарбузове насіння
Містить багато поживних речовин: від магнію й марганцю до міді, цинку й білка. Також багате на клітковину, фітостероли й антиоксиданти, що «полюють» за вільними радикалами. Є джерелом омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти).Броколі
Броколі — це джерело фітонутрієнтів, глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнювальних, антиоксидантних та протиракових з'єднань. Містить натуральну органічну сірку (сульфорафан). Вона підтримує нормальну функцію й ділення клітин, запобігаючи розвитку раку.Також броколі рекомендована при ожирінні, цукровому діабеті 2-го типу,неалкогольній жировій хворобі печінки. Допомагає поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишківника.
Ферментовані продукти
Оскільки 70-80% клітин, з яких складається імунна система знаходяться у кишківнику, саме збереження здорової мікрофлори кишечника є найважливішим завданням для підтримання здорового імунітету.Ферментовані продукти для кишечника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб. Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто додати до свого раціону, особливо в осінньо-зимовий період.
Часник
Часник бореться із грибковими інфекціями, бактеріями й вірусами. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які можуть допомогти знизити рівень холестерину та знищують віруси.Його можна вживати й в обробленому вигляді (наприклад, запеченому), проте, якщо ваш шлунок може впоратися із термічно необробленим часником — вживайте саме його.
Спробуйте додати до свого раціону ці продукти, щоби допомогти організму краще протистояти сезонним вірусам. Ці природні джерела вітамінів, мікроелементів й антиоксидантів зміцнюють імунітет, підтримують роботу кишечника та зменшують запальні процеси. Нехай харчування стане вашим першим кроком до здоров’я і витривалості в осінньо-зимовий сезон!